Leeuwendans is een traditionele Chinese dans die wordt uitgevoerd tijdens festivals, vieringen en andere speciale gelegenheden. Het omvat artiesten gekleed in een leeuwenkostuum die de bewegingen van een leeuw nabootsen en verschillende acrobatische stunts uitvoeren op de maat van drums en andere traditionele Chinese instrumenten.

Het leeuwenkostuum bestaat doorgaans uit een leeuwenkop gemaakt van papier-maché of andere materialen, en een lange, kleurrijke stof voor het lichaam. De artiesten, die meestal Kung Fu beoefenaars/vechtsporters zijn, gebruiken de leeuwenkop en het lichaam om ingewikkelde dansbewegingen en stunts uit te voeren, zoals springen, rollen en zelfs staan op palen of andere objecten.

Leeuwendans wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur en wordt verondersteld geluk, fortuin en welvaart te brengen. Het wordt vaak uitgevoerd tijdens het Chinese Nieuwjaar, bruiloften, bedrijfsopeningen en andere belangrijke evenementen.

Training voor leeuwendans omvat meestal een combinatie van fysieke training, acrobatische training en traditionele leeuwendansbewegingen. Hier zijn enkele algemene stappen die betrokken kunnen zijn bij de training voor leeuwendans:

Fysieke training: Leeuwendans vereist een hoog niveau van fysieke fitheid en uithoudingsvermogen, dus veel artiesten beginnen met basisoefeningen zoals rennen, springen en krachttraining.

Basisbewegingen: Na het opbouwen van enige fysieke kracht en uithoudingsvermogen, kunnen artiesten beginnen met het leren van basis leeuwendansbewegingen, zoals voetwerk, handgebaren en basis sprongen.

Leeuwendansroutine: Zodra artiesten de basisbewegingen onder de knie hebben, kunnen ze beginnen met het oefenen van een volledige leeuwendansroutine, die een reeks gecoördineerde bewegingen en stunts omvat die meestal worden uitgevoerd op muziek.

Partnertraining: Twee artiesten werken samen om de illusie te creëren van een leeuw die beweegt en danst. Dit vereist een hoge mate van coördinatie en communicatie tussen de artiesten.

Kostuumtraining: Ten slotte kunnen artiesten oefenen met het dragen van het leeuwenkostuum, dat zwaar en onhandig kan zijn, en leren hoe ze kunnen bewegen en stunts kunnen uitvoeren terwijl ze het dragen.

Over het algemeen vereist training voor leeuwendans veel toewijding, oefening en fysieke training, evenals begrip van de culturele tradities en symboliek achter de dans. De leeuw-en drakendans is een traditie in China. Je kunt dit leren bij Wudao Kungfu.
Jaarlijks geven wij leeuwendans en drakendans optredens op verschillende feesten en evenementen. Er zijn dus voldoende gelegenheden om de kunst van leeuwendans te presenteren, maar eerst ga je door een intensieve training en zul je onder andere de basisstanden in Kungfu moeten leren. Het kan je Kungfu training aanvullen, en andersom dus ook.

Wil je deel uit maken van ons team? Meld je dan aan via het inschrijfformulier bij het kopje “Inschrijven”.

Leeftijd: Vanaf 12 jaar.
Woensdag en zaterdag 16.00-17.30