Huishoudelijk Reglement

(aanvulling op de Algemene Voorwaarden Wudao Kungfu)

Inschrijven Wudao lidmaatschap

Een lidmaatschap is verplicht voor iedereen die bij ons wilt komen lessen. Door het hele jaar kun je inschrijven. Ieder lid dient na aanmelding middels telefoon, email of internet, alsnog het inschrijfformulier te ondertekenen, en de lidmaatschapkosten van €15,- te betalen op de rekening van de organisatie waarmee de inschrijving als een schriftelijke inschrijving wordt gekenmerkt. Bij inschrijving kan een recente pasfoto worden gevraagd ter identificatie. De lidmaatschap loopt elk jaar van 1 januari tot de laatste kalenderdag van December. Nadat deze is voldaan van het desbetreffende jaar bent u officieel ingeschreven. De Wudao lidmaatschap bied je vele voordelen, zoals korting voor aankopen in de webwinkel, workshops en deelname aan examens.

Waardevolle spullen, kleding, schoenen en handdoek

Het dragen van sportkleding is verplicht. Het sporten met ontbloot bovenlichaam is verboden. Gerafelde, gescheurde of onwelriekende kleding is niet toegestaan. Het dragen van hoofddeksels is niet toegestaan, met uitzondering van hoofddeksels die gedragen worden op basis van religieuze gronden. De sporter dient zelf zorg te dragen voor de kleding en/of waardevolle spullen tijdens de training. Wudao Kungfu is te allen tijde niet aansprakelijk voor het zoekraken van eigendommen. Het te dragen schoeisel dient voorzien te zijn van een niet-afgevende rubber (bij voorkeur niet zwarte) zool. Straatschoeisel of buiten gedragen sportschoenen zijn verboden.

Gedragscode     

Kung Fu is een zelfverdedigingskunst uit China, waarbij wederzijds respect, waarden en discipline zeer hoog in het vaandel staan. Het is belangrijk dat de leerlingen de wilskracht opbrengen om door te gaan met trainen, ook als dit moeilijk is. Regelmaat en herhaling is de beste weg tot het goed beheersen van Kungfu.

Als blijkt dat de opgedane Kungfu kennis en vaardigheden, zowel binnen als buiten de trainingen, misbruikt wordt volgt directe eenzijdige opzegging van het lidmaatschap door de leraar.

Bij slecht gedrag in de training kan een leerling voor bepaalde tijd uitgesloten worden.

In het Kungfu staat de etiquette zeer hoog in het vaandel. In de etiquette staan normen en waarden, cultuur en tradities zoals deze vanuit de oude krijgskunst (de weg van de krijger) overgeleverd zijn. Alle krijgskunsten wereldwijd gebruiken dezelfde basisprincipes als deze etiquette.

Wudao Kungfu is meer dan sport alleen. Je bevordert niet alleen je gezondheid door jezelf lichamelijk en mentaal te versterken, maar het is ook een levensleer waarbij filosofie en moraal erg belangrijk is.

Er zijn regels hoe je op te stellen, hoe je te gedragen, wat wel en wat niet te zeggen. Het gaat verder om de karaktervorming. Het aankweken van zelfvertrouwen, wilskracht, doorzettingsvermogen, zelfbeheersing, en het belangrijkste, het leren betrachten van geduld, respect en waardering voor jezelf en voor elkaar. Wij vragen je daarom de volgende basisregels na te leven:

 • Respecteer de leraar voor het feit dat deze de tijd neemt jou iets te leren. Respecteer elkaar, de medeleerlingen.
 • Er wordt niet gevloekt en niemand wordt uitgelachen.
 • Als je iets te vragen hebt dan mag dat natuurlijk. Roep niet door de zaal, maar wacht op een geschikt moment om de leraar aan te spreken.
 • Eten in de zaal is niet toegestaan. Ook kauwgom is verboden.
 • Ga niet zonder te vragen naar het toilet, want daarmee stoor je de training.
 • Leer niets aan je medeleerlingen tenzij dat van je gevraagd wordt. Buiten de school wordt er niet aan anderen geleerd tenzij er toestemming is gevraagd van de leraar of organisatie. Dit is voor de veiligheid en waarborg van de kwaliteit. Tijdens de les heb je de mogelijkheid om te leren.
 • Men zal zich niet bezig houden met criminele activiteiten en discriminatie. Het gebruiken van alcohol en/of drugs is ten strengste verboden. Het trainen en/of gebruiken van wapens is alleen maar toegestaan onder begeleiding van gekwalificeerde assistenten en/of leraren.
 • Wudao Kungfu kent een duidelijke hiërarchie, waarbij de hoogst gegradueerde bepaalt wat, wanneer en hoe iets gebeurt. De Wudao Elements die lesgeven of daarbij assisteren noemt men in het Kantonees “Sihing” (mannelijk vorm voor broeder) en “Sije” (vrouwelijke vorm voor broeder) of in het Mandarijns “Shi-xiong (m) / Shi-jie (v)”. De Wudao Dragons leraren spreek je aan met “Sifu“.
 • Iedereen helpt mee om voor en na de training op te ruimen. Berg de gebruikte materialen op de juiste plek op. Gooi je rommel in een afvalbak. Laat de kleedkamer, douche en toilet schoon en op orde achter.
 • Draag je Kungfu tenue met gepaste trots en op de juiste manier. Hou je Kungfu tenue altijd schoon, heel en gestreken. Demonstratie leden worden geacht daarnaast ook de naam van de sportschool “Wudao” zorgvuldig en oprecht te dragen.
 • De Kungfu school is een plek waar je komt om te trainen en te leren. Je laat de buitenwereld even los en je concentreert je 100% op het leerproces dat je in de training aangeboden wordt. Om dat te visualiseren wordt elke training begonnen en afgesloten met een bijzondere Kungfu groet. (rechter vuist in de linker hand en lichte buiging). Ook groet je de leraren en de assistenten wanneer ze de zaal betreden en verlaten met de Kungfu groet.

Drank, etenswaren, roken en huisdieren

De Wudao sportzalen zijn rookvrije zalen. Het nuttigen van zelf meegenomen etenswaren is verboden tijdens de training, mits er uitzondering is toegewezen door een leidinggevende. Alleen drinkflesjes met een afsluitbare dop zijn toegestaan. Huisdieren zijn verboden de zaal te betreden.

Kledingvoorschrift
Tijdens de training dragen we een zwarte Wushu broek met een witte T-shirt. Het dragen van Feiyue Kungfu schoenen heeft de voorkeur, maar andere lichte sportschoenen (met schoenzolen geschikt voor zaalsport) is ook toegestaan.

Elke leerling verplicht de vereiste kleding te dragen. Het materiaal moet door de leerling zelf aangeschaft worden. De zwarte vechtsportbroek, sjerp en kungfu schoenen zijn ook te bestellen via de leraar.

De studenten zijn één groep en zijn allemaal gelijkwaardig. Alleen de shirt en sjerp geeft enig verschil aan, zijnde dat het niveau verschilt. Binnen Wudao wordt gebruik gemaakt van een witte T-shirt met niveau aanduiding en de Wudao logo bedrukt op de linkerborst en een zwarte Wushu broek. Voor informatie over de kleding kunt u terecht bij de leraar.

Wat betreft het uiterlijk zijn de volgende regels opgesteld:

 • Als u lang haar heeft, dient u dit in een staart te dragen.
 • Het uniform dient netjes te zijn (gestreken, niet te lang/kort, etc.)
 • Voor wedstrijden zijn de meeste andere kungfu/wushu uniformen toegestaan. Vraag voor de wedstrijden aan de leraar of je pak voldoet aan de eisen.

Veiligheid

Wudao kungfu is een vechtsport. En ook al komen er bij vechtsporten veel minder blessures voor dan bij teamsporten als basketbal of voetbal, het brengt enige risico’s met zich mee.

Daarom willen wij alle blessures zo veel mogelijk voorkomen, zodat er optimaal getraind kan

worden. Dit doen wij door de volgende regels te hanteren:

 • Als u blessures heeft, meld u dit vóór de les aan de leraar.
 • Het dragen van sieraden is verboden.
 • Als u sieraden heeft die niet afgedaan kunnen/mogen worden terwijl deze gevaarlijk kunnen zijn voor u of uw partner, dient u deze af te plakken met sporttape.
 • De nagels dienen geknipt te zijn.
 • Het dragen van een bril of harde lenzen is afgeraden, maar toegestaan op eigen risico.
 • Als u zich niet goed voelt tijdens de training en even wat wilt drinken en uitrusten kan dat. Meld dit echter eerst aan de leraar.

Let op: Wudao Kungfu is niet aansprakelijk voor persoonlijke ongevallen, opgelopen verwondingen of ander lichamelijk letsel en de eventuele daaruit voortvloeiende schade, noch voor diefstal of beschadigingen van goederen van een lid.

Verhinderd en afmelden

Het kan voorkomen dat u een training niet kunt bijwonen. U meld dit van te voren aan de leraar of de secretariaat via de whatsapp groep of [email protected]